Dit internationale colloquium is het derde deel van de Digital Humanities-cyclus, na het colloquium dat in 2021 werd georganiseerd over Digital Uses and the Hyperhuman, en het colloquium dat in 2022 werd georganiseerd over Artificial Intelligence and Artistic and Literary Creations.
Het CID van de Grand-Hornu heeft zijn krachten gebundeld met de Université Polytechnique des Hauts de France, het onderzoekslaboratorium Sociétés et Humanités en het Institut National des Sciences appliquées voor dit internationale evenement, dat op 24 en 25 oktober wordt gehouden op drie verschillende locaties, waaronder de Grand-Hornu op 24 oktober.
De conferentie is gewijd aan data, data-optimalisatie en data-ervaringen voor gebruikers. De nadruk ligt op hoe gegevens kunnen worden beheerd en benut in het ontwerp van stedelijke omgevingen om de efficiëntie te verbeteren. Het concept van verbonden steden en habitats, vaak geassocieerd met de term smart cities, is gebaseerd op de integratie van informatie- en communicatietechnologieën (ICT) om de levenskwaliteit van bewoners te verbeteren, het gebruik van hulpbronnen te optimaliseren en duurzaamheid te bevorderen.
Als antwoord op de vraag “Hoe kunnen we de steden van de toekomst ontwerpen en ontwikkelen door technologische hulpmiddelen in te zetten met het oog op slimme steden, en tegelijkertijd werken aan de duurzaamheid van steden en een grotere democratische integratie van burgers?”, deelt het CID zijn tentoonstelling “Autofiction” en zijn kennis over duurzaam reizen. Het programma voor 24 oktober in het CID is als volgt:
- 14u30 - Benoît PONCELET (Architect-Urbanist - Centre d'Architecture d'Urbanisme et d'Environnement): Learning Territories.
- 15u - Abdoulaye TRAORÉ (Urban Lab technologies, Valenciennes): Jerico, een stedelijk en landelijk mobiliteitsecosysteem.
- 15u30 - Olivier PEYRICOT (ontwerper, directeur van het onderzoeksplatform Cité du design (Saint-Étienne), algemeen curator van de Internationale Design Biënnale van Saint-Étienne): “Autofiction. Een biografie van het autonome voertuig”.
Discussie
- 16.30 uur - Rondleiding door de tentoonstelling “Autofiction” door Olivier PEYRICOT, curator van de “Autofiction. Een biografie van de auto”, momenteel te zien in het CID.
Dit derde deel van de Digital Humanities conferentie richt zich op drie gebieden:
- We zullen kijken naar de inzet en het gebruik van verbonden objecten in stedelijke ruimtes. Hoe heeft het gebruik van sensoren en apparaten, gedefinieerd als intelligent, de weg geopend naar nieuwe vormen van sociabiliteit en zintuiglijkheid?
- Het tweede deel is gewijd aan de methoden en benaderingen van duurzame verstedelijking, rekening houdend met planning en meer participatief beheer. Welke praktijken en welke digitale hulpmiddelen kunnen worden gebruikt om woningen effectief te ontwerpen, wat leidt tot duurzame steden en het bereiken van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen die zijn gedefinieerd door de Verenigde Naties?
- Ten slotte moeten we, als we rekening willen houden met de veranderingen die de opkomst van digitale hulpmiddelen met zich meebrengt, opnieuw nadenken over de ecologische en ethische kwesties die op het spel staan. Welke rol moeten burgers spelen in de beslissingen en de richting van het stedenbouwkundig beleid? Bij het beheer van habitats en steden zullen we kijken naar de relatie tussen de gegevens die door de verschillende systemen worden gegenereerd en de bewoners/gebruikers. De discussies kunnen ook gaan over artistieke en digitale benaderingen, als een plaats voor een nieuwe 'fabricage' van gebieden en een poëtische verbeelding.
Het volledige programma kan hier worden bekeken.
Gratis toegang.
Informatie en registratie: sophie.ballet@uphf.fr