Nature Morte/Nature Vivante

24.11.19 t/m 08.03.20

Beschrijving

Het doel van het wetenschappelijk onderzoek is niet langer de natuur zelf, maar de natuur die ondervraagd wordt door de mens, en in die mate ontmoet de mens in feite zichzelf.

- Werner Heisenberg

Sinds het einde van de 17de eeuw gebruikt men in het Frans de term nature morte (stilleven) om dat domein van de schilderkunst aan te duiden dat de natuur op een sensuele manier weergeeft, en dat expliciet verwijst naar haar kwetsbaarheid, haar vergankelijkheid en indirect naar de ijdelheid van de menselijke tussenkomst in de elementen waaruit ze bestaat.

In de loop der tijd heeft het begrip zich uitgebreid tot elke levenloze assemblage die op een bepaalde manier georganiseerd is met een symbolische bedoeling en die een poëtische emotie moet oproepen.

In onze tijd, die "antropoceen" genoemd wordt, draagt de ondoordachte actie van de mens bij tot de vergankelijkheid van de natuur, ja tot de vernietiging ervan. Met dit duistere perspectief voor ogen krijgt de term nature morte zijn volle betekenis.

De natuur heeft echter een enorme regeneratieve kracht. Het werk van een groot aantal creatieve geesten stelt vragen, stimuleert of promoot de mechanismen die de natuur gebruikt om haar leven, reproductie en duurzaamheid te verzekeren. Elke toestand van de materie is in werkelijkheid slechts een momentopname van een lang en traag evolutieproces van transformatie, aggregatie, assimilatie, decompositie.... De natuur leeft !

In deze tentoonstelling, voorgesteld door het CID (Centrum voor Innovatie en Design), getuigen ontwerpers, architecten en kunstenaars van intens, concreet of experimenteel onderzoek dat de relatie tussen mens en natuur in vraag stelt door ecologie, wetenschap, moreel bewustzijn en artistieke creatie samen te brengen.

Nature morte/Nature vivante laat zien hoe de dubbelzinnige relatie tussen mens en natuur tegelijk pervers en inspirerend kan zijn.

ONTWERPERS & KUNSTENAARS

Alexi Williams Wynn
Andrea Branzi
Ani Liu
Anne Ausloos
Ariel Schlesinger
Arvid & Marie
Babs Decruyenaere
Bas Smets & Wannes Peremans
Benjamin Verdonck
Diana Scherer
Eline Willemarck
Elissa Lacoste
Erez Nevi Pana
Erine Wyckmans
Formafantasma
Gabriel Rico
Hilde De Decker
Hongjie Yang
Jean-Philippe Tromme
Lieve Van Stappen
Lilla Tabasso
Lois Weinberger
Maarten Van den Eynde
Marlène Huissoud
Michel Blazy
Nel Verbeke
Nurit Bar-Shai
Octave Vandeweghe
Roland Persson
Scholten & Baijings
Studio Klarenbeek & Dros et Atelier Luma Arles
Studio Nienke Hoogvliet
Studio Wieki Somers
Tania De Bruycker
Tony Matelli
Various Artists
Vincent Egon Verschueren
Xandra Van Der Eijk

Colophon

Dates
24 november 2019 t/m 08 maart 2020
Team
  • Curator
    Veerle Wenes
    assistée par Françoise Foulon et Ralph Collier